Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Egy orosz bíróság gigantikus kártérítésre kötelezte a Volkswagent
2024.07.16.
Újdonság a Volkswagentől

Egy orosz bíróság gigantikus kártérítésre kötelezte a Volkswagent

A német gyártónak az ukrajnai orosz agresszió miatt a Gorkij Autógyár elhagyásáért kellene fizetnie 177 millió eurót

oroszbíróság

    Német sajtójelentések szerint a világ egyik legtekintélyesebb autógyárának 177 millió eurós (kb. 70 milliárd Ft.) kártérítést kellene kifizetnie korábbi üzleti partnerének, a Nyizsnyij Novgorod-i Gorkij Autógyárnak, a GAZ-nak, ami-ért a bíróság szerint az ukrajnai háború kezdete után az ottani gyárat faképnél hagyta.

    A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a háború kirobbantása miatt Oroszország ellen hozott nemzetközi szank-ciók nyomán a Volkswagen beszüntette a GAZ-zal az együttműködést. A gépkocsikat és teherautókat, továbbá ka-tonai járműveket is gyártó üzem ezt követően pert indított a wolfsburgi konszern ellen, és kártérítést követelt. Egy helyi bíróság most helyt adott az orosz üzem kártérítési követelésének. Az illetékes Nyizsynyij Novgorod-i bíróság ítélete szerint a Volkswagennek 16,9 milliárd rubelt, azaz 177 millió eurót kellene fizetnie korábbi orosz partneré-nek.

    Mindezt a német cég szóvivője is megerősítette, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ítélet még nem jogerős és annak indoklása egyelőre nem ismert. A szóvivő szerint az indokokat vizsgálni, illetve értékelni fogják, ezt követő-en döntenek majd arról, hogy milyen további jogi lépéseket tesznek.

    A GAZ 2023 elején nyújtotta be a bírósági keresetet, és befagyasztotta a Volkswagen ottani vagyonát. A gyár-ban a Volkswagen, valamint a cseh Skoda leányvállalat több modelljét állították elő. A Nyizsnyij Novgorodból tör-tént kivonuláskor a Volkswagen végkielégítést ajánlott fel az ottani alkalmazottaknak.

    A német média emlékeztetett arra, hogy az ottani gyárban – akárcsak a Volkswagen tulajdonát képező, Moszk-vától mintegy 150 kilométerre található kalugai üzemben – az orosz agresszió kezdete után nem sokkal beszün-tették a gyártást, és leállították a konszern valamennyi márkájának oroszországi exportját is.

    Következő lépésként a VW 2023 májusában a kalugai üzemet eladta az Avilon kereskedelmi csoportnak. A kon-szern szerint ezt követően a GAZ a két kártérítési kereset közül az egyiket visszavonta, a másikról most hozott íté-letet egy helyi bíróság.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy az egykori szovjet időkben a GAZ a Volga limuzinok gyártásról volt híres.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.